ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

Κείμενο που μοιράστηκε στις γειτονιές των Ιωαννίνων όπως επίσης και στη συγκέντρωση έξω από τη ΔΕΗ στις 9/11:

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΕΓΗ
ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ

Οι περισσότερες και περισσότεροι από εμάς ερχόμασταν αντιμέτωπες με το ζήτημα αυτό και πολύ πριν τις ανατιμήσεις. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι και μυστικό πως πλέον η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί τελείως, με τα ποσά των λογαριασμών να είναι αστρονομικά. Μη φοβάστε όμως… η κυβέρνηση είναι εδώ. Δήθεν επιταγές ακρίβειας, αποζημιώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής – που καμία σχέση δεν έχει με τα ποσά τα οποία πράγματι πληρώσαμε- και πολλά άλλα “δωράκια” είναι εδώ για να μας αποδείξουν πως το κράτος νοιάζεται για εμάς.

Eνώ λοιπόν τα τιμολόγια του ρεύματος όλο και σκαρφαλώνουν, οι διακοπές ρεύματος από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τους ιδιωτικούς παρόχους ρεύματος, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όλο και αυξάνονται. Προφανώς κράτος και κεφάλαιο θεωρούν πως με τους πενιχρούς μισθούς αλλά και τα χαρτζιλίκια που μας δίνουν μέσω των επιδομάτων θα έπρεπε να είμαστε παραπάνω από ικανοί να ανταπεξέλθουμε στην υπερτιμολόγηση ακόμη και των πιο βασικών αγαθών για την επιβίωση μας.

Επειδή όμως τα κέρδη για το κεφάλαιο δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ αρκετά η ιδιωτικοποίηση και οι απειλές της ΔΕΗ δεν αρκούν. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται όλο και περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας και μάλιστα με πολλά υποσχόμενα πακέτα και δελεαστικές συμφωνίες. Φυσικά όσο πιο δελεαστικά είναι τα πακέτα τόσο πιο επιθετικοί είναι συνήθως και οι όροι αυτών, με αποτέλεσμα τον τελευταίο καιρό να γίνονται συχνά καταγγελίες για τιμολόγηση της κιλοβατώρας πάνω από το πλαφόν καθώς και για πολύ πιο επιθετικές πρακτικές στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του λογαριασμού.

Από τη μία λοιπόν έχουμε την κυβερνητική ρητορεία σύμφωνα με την οποία έρχονται πολύ υποσχόμενα επιδόματα και εκπτώσεις αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία ισχυρίζονται πως αν ήταν στην εξουσία τίποτα από αυτά δε θα συνέβαινε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε εξ’ άλλου ότι βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Από την άλλη έχουμε τη ΔΕΗ και τους ιδιωτικούς παρόχους οι οποίοι με το παραμικρό χρέος αρχίζουν τα – όχι και πολύ φιλικά- τηλέφωνα από τα δικηγορικά γραφεία και εν τέλει, όταν τίποτα από αυτά δεν πιάνει, φτάνουν στην εντολή διακοπής ρεύματος. Κράτος και δημοτική αρχή για μία ακόμη φορά νίπτουν τας χείρας τους πετώντας το μπαλάκι – που αλλού- στην ατομική ευθύνη αλλά και τα “πενιχρά κονδύλια”. Αν και δε θέλουμε να τους φέρουμε σε αμηχανία αναρωτιόμαστε, μάλλον αφελώς, που να πηγαίνουν άραγε τόσα δημοτικά τέλη και χρηματοδοτήσεις. Με πολλές τραγελαφικές εξηγήσεις η κυβέρνηση δικαιολογεί την τιμή της, τη στιγμή που μία τεράστια μερίδα πολιτών αδυνατεί να την πληρώσει. Ότι και να αναφέρεται πάντως στις προεκλογικές δηλώσεις της κάθε παράταξης και του κάθε κόμματος ένα είναι το σίγουρο. Το κράτος και όποια δύναμη το εκπροσωπεί κάνει γλέντι με τα κέρδη της ΔΕΗ και κάθε άλλης εταιρείας και ίσως εκεί τελικά να κρύβεται και η απάντηση στο προαναφερθέν ερώτημα.

Την ίδια λοιπόν στιγμή που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ο ΔΕΔΔΗΕ καθώς και τα συνεργαζόμενα συνεργεία αφήνουν ανειδίκευτους εργάτες να κάνουν εργασίες που αντιστοιχούν μόνο σε έμπειρους ηλεκτρολόγους με τα βασικά μέτρα ασφαλείας να μην τους παρέχονται. Σαν να μη φτάνει αυτό η απειλή της ενδεχόμενης απόλυσης αλλά και των απαιτήσεων της καθημερινότητας αιωρείται όλο και πιο κοντά στα κεφάλια τους. Τα στοιχεία αυτά αναμφίβολα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της επικινδυνότητας της εργασίας τους και των εργατικών ατυχημάτων. Δε μπορούμε να μην αναφερθούμε όμως και στα έμμεσα εργατικά ατυχήματα τα οποία προκαλούνται από την απεγνωσμένη προσπάθεια ανθρώπων με μηδενική γνώση αλλά και πόρων να επανασυνδέσουν το ρεύμα ή να απενεργοποιήσουν το μετρητή για να μπορούν να ζεσταίνονται, να τρώνε, να ζουν. Εξ’ άλλου ο τρόπος αυτό αποτελούσε και αποτελεί τη μοναδική λύση για μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων πρόσβασης στο αναγκαίο αγαθό του ρεύματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2011 έως το 2014, μία περίοδο όπου παρατηρήθηκε επίσης έντονα η εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος στα ύψη, πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά ή ακόμη έχασαν και τη ζωή τους προσπαθώντας να αποκαταστήσουν την τροφοδοσία ρεύματος στα σπίτια τους. Η απάντηση του κράτους φυσικά για μία ακόμη φορά δεν ήταν η απαγόρευση των διακοπών ή η δραστική μείωση των λογαριασμών, αλλά η αναβάθμιση των ποινών σε όσες και όσους γινόντουσαν αντιληπτοί.

Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να σχολιάσουμε και την κρατική στρατηγική γύρω από τα επιδόματα. Αναγνωρίζουμε λοιπόν πως πολλά σπίτια όπου το κομπιουτεράκι στην αρχή του κάθε μήνα εμφανίζει ένα μεγάλο μείον μπορεί να αντιλαμβάνονται ακόμη και αυτά τα μικρά ποσά ως μια βοήθεια. Ακόμη όμως και η λογική των επιδομάτων εγείρει προβληματισμούς. Για κάθε ανακοινωμένο πρόγραμμα οικονομικής ελάφρυνσης κατατίθενται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Μόνο όμως οι μισές – και αν- από αυτές γίνονται δεκτές με τα ποσά τα οποία λαμβάνουν τελικά οι δικαιούχοι να είναι για κλάματα. Συνεπώς τα επιδόματα αυτά εύκολα συμπεραίνεται πως δημιουργούνται με απώτερο σκοπό όχι την οικονομική βοήθεια στους οικονομικά ασθενείς, αλλά τη φίμωση μιας μάζας η οποία θα μπορούσε να αποτελεί σφοδρό κίνδυνο για την κάθε κυβέρνηση αν κάτω από το βάρος της φτωχοποίησης εξεγείρονταν ή απλά αντιδρούσε.

Δε χρειάζεται στην πραγματικότητα να διατυπώσουμε πως το κράτος δε θα μπορούσε να αδιαφορεί περισσότερο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών. Αυτό όμως το οποίο πρέπει να τονίσουμε είναι πως παρά τη συνολική και ίσως δικαιολογημένη εξάντληση και απαισιοδοξία που λίγο πολύ μας εκφράζει όλες και όλους οφείλουμε να αγωνιστούμε για την επιβίωση μας αλλά και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους ζωής. Δε μπορούμε και δε θέλουμε να συμμορφωθούμε με τις προσταγές του κράτους όχι απλά επειδή δεν διαθέτουμε τους πόρους αλλά επειδή αν κάτι οφείλουμε να μας χαρακτηρίζει ως υποκείμενα της εργατικής τάξης αυτό είναι η αξιοπρέπεια, ο αυτοσεβασμός και η αλληλεγγύη.

ΔΕ ΘΑ ΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ
ΔΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
ΣΤΕΓΗ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΆ ΑΓΑΘΑ

Αναρχική Ομάδα A Batalha
abatha@espiv.net | abatalha.espivblogs.net

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *