Παρεμβάσεις αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Energean Oil στην Καβάλα

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, κατά την διάρκεια της οποίας διαβάστηκε κείμενο ενημέρωσης και αλληλεγγύης για τον αγώνα του σωματείου και των εργαζομένων της Energean Oil Καβάλας. Το εν λόγω κείμενο έχει μοιραστεί και σε γειτονιές της πόλης.
Ακολουθεί το κείμενο:

Άδειο σακί δε στέκεται

γεμάτο δε λυγάει!

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στην πόλη της Καβάλας, πραγματοποιήθηκε εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Energean Oil, οι οποίες βρίσκονταν υπό περιφρούρηση από το σωματείο των εργαζομένων, διαμαρτυρόμενοι για τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας λόγω των περικοπών, για τις επικείμενες απολύσεις που είχε προαναγγείλει η εταιρία όπως επίσης και για τις αλλαγές στην σύμβαση εργασίας τους. Η Energean Oil από μεριά της αντί να κάτσει και να ακούσει και να συζητήσει τα αιτήματα των εργαζομένων επέλεξε να λύσει την κατάσταση με τον πιο προσφιλή και οικονομικό τρόπο των αφεντικών· μήνυσε δηλαδή το σωματείο των εργαζομένων και κάλεσε τους μπάτσους να μπουν και να συλλάβουν όσους βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις της.

Ο απολογισμός από την εισβολή ήταν 17 εργαζόμενοι συλληφθέντες οι οποίοι ωστόσο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, με τις κατηγορίες της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας, της άρσης ασφαλιστικών εγκαταστάσεων, της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και τις παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Δυστυχώς για την εταιρία ωστόσο, τόσο η καταστολή όσο και το βαρύ κατηγορητήριο που χρεώθηκε το σωματείο δεν φάνηκαν ικανά να πτοήσουν τους εργαζόμενους οι οποίοι συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Καβάλας υποδέχθηκαν τους συλληφθέντες συνάδελφους τους, φωνάζοντας συνθήματα και με τις γροθιές υψωμένες, δίνοντας έτσι υπόσχεση στους εργοδότες τους ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Από μέρους μας δεν θα μπορούσε να μας αναλογεί τίποτα λιγότερο από το να σταθούμε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον δίκαιο αγώνα των εργατών της Καβάλας. Σε μία περίοδο που βλέπουμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας όλο και πιο ξεκάθαρα μπροστά μας, παρά τις κυβερνητικές ρητορείες για δήθεν ανάπτυξη, που το κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του από τις απανωτές ενισχύσεις του κράτους (νόμος Χατζηδάκη, επιστρεπτέες κ.α.) ενώ την ίδια στιγμή ο αγώνας ενάντια στη συνεχόμενη επίθεση στη τάξη μας βρίσκει συνέχεια μπροστά της τον κρατικό πέλεκυ, η ύπαρξη μαχητικών σωματείων και εργατών και εργατριών οι οποίοι δε χαμπαριάζουν από τις εργοδοτικές προσταγές παρουσιάζεται σαν το μοναδικό εμπόδιο απέναντι στην αντεργατική λαίλαπα που έρχεται κατά πάνω μας.

Ένα εμπόδιο που έτρεξαν να καπηλευτούν ψηφοθηρικά οι προηγούμενοι κυβερνόντες, λες και ξεχάσαμε τους εργατικούς αγώνες που χτυπήθηκαν από την αστυνομία στα χρυσά χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με πιο κοντινή μας περίπτωση αυτή των απεργών του Market In. Ο αγώνας των εργαζόμενων στην Energean Oil, ο οποίος έρχεται να προστεθεί σε μία σωρεία άλλων αγώνων που έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα, αποτελεί την υπενθύμιση ότι ακόμα και στους πιο δύσκολους καιρούς, μόνο μέσα από την οργάνωση μας στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία μπορούμε να αντισταθούμε απέναντι στις επιταγές του κράτους και του κεφαλαίου.

Μακριά από ηγέτες και σωτήρες.

Με όπλο την αλληλεγγύη και την μαχητικότητα.

Όχι με το κεφάλι σκυμμένο

αλλά με τις γροθιές υψωμένες.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ENERGEAN OIL

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ 17 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ

Το κείμενο σε μορφή pdf : Άδειο σακί δε στέκεται, γεμάτο δε λυγάει.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *